Search for:
  • Home/
  • Gezondheid/
  • Dit soort suiker is een verborgen "gezondheidsmoordenaar".

Dit soort suiker is een verborgen "gezondheidsmoordenaar".

Met de popularisering van gezondheidsconcepten zijn mensen begonnen bewust wat voedingsmiddelen te vermijden die suiker bevatten, zoals voedingsmiddelen met witte suiker en sucrose in de ingrediëntentafel.

Sommige mensen denken dat dit gezond kan genieten, en ik weet niet dat ze onbewust op een andere donder zijn gestapt, dat wil zeggen het voedsel met de “fructosesiroop” in de ingrediëntentafel.De koolzuurhoudende dranken die we meestal drinken, het snoep, chocolade, cakes, koekjes, brood en ander voedsel dat we eten, zijn te zien in de schaduw van fructosestroop, maar veel mensen negeren deze verborgen “gezonde moordenaar”.

Dus wat is de potentiële schade van overmatige inname van fructosestroop?Wat moeten we doen in het dagelijks leven en hun inname minimaliseren?

Wat is “fructosestroop”?

Fruit glutinerende siroop is ook bekend als hoog -fructische siroop of heterogene siroop.Het kan ook worden begrepen dat fructosestroop een gemengde siroop is die bestaat uit fructose en glucose.In fructische siroop kan de verhouding van fructose en glucose flexibel worden gecontroleerd.Er zijn ongeveer 4 categorieën volgens de verschillen in fructose -inhoud:

Type 42 (F42) vertegenwoordigt 42% van de fructose in deze siroop en 58% glucose;

Type 55 (F55) vertegenwoordigt 55% fructose in deze siroop en 45% glucose;

Type 60 (F60) vertegenwoordigt 60% van de fructose in deze siroop en 40% glucose;

Type 90 (F90) vertegenwoordigt 90% van de fructose in deze siroop en 10% glucose.

De siroop die we meestal drinken is 60.Bovendien is de 90 -type fructosesiroop niet gebruikelijk in het dagelijks leven omdat het fruitsuikergehalte te hoog is en de zoetheid te groot is.

Al in de jaren zestig begonnen de Verenigde Staten fructosestroop te gebruiken als zoetstof.Tegen 1985 was de hoeveelheid fructose -siroop goed voor 35%van de totale toegevoegde suiker, die de belangrijkste zoetstof werd in frisdranken en andere suikerdranken zoals frisdrank, ijsthee en sap.Volgens de statistieken is de output van de vruchtensiroop van mijn land in 2021 blijven groeien.

De reden waarom fruit en mooie siroop zo populair is op het gebied van voedselproductie, is vooral vanwege de kleurloze en geur, goede liquiditeit bij kamertemperatuur, handig gebruik, goed hydraterende, grote osmotische druk, goede gistingsprestaties, minder dan 40 ° C Onder 40 ° C. Het heeft de voordelen van koude en zoete kenmerken.

Naast het aanbieden van zoete smaken aan voedsel, kan het toevoegen van fructosestroop ook een betere smaak, kleur of textuur naar het product brengen, en kan de stabiliteit verbeteren en de houdbaarheid verlengen.Het bestaan ​​van deze voordelen stelt fruit -geplande siroop in staat om op te vallen tussen vele “suiker” en wordt veel gebruikt in het voedselveld.

Overmatige inname van fruit en mooie siroop

Niet alleen zo eenvoudig als dik worden

Hoewel het toevoegen van fructosestroop sommige voedingsmiddelen beter zal maken, is het niet klein dat voedingsmiddelen die fruit en glucidiumsiroop bevatten vaak worden gegeten.

1

Verhoog het risico om aan te komen

Op dit moment is obesitas een gemeenschappelijk probleem geworden.

Drankjes met fructosestroop kunnen een van de duwende handen zijn achter de geleidelijke zwaarlijvigheid van mensen.Als u vaak drinkt, controleert u niet uw dieet of verhoogt u de hoeveelheid lichaamsbeweging niet, dan wordt u op natuurlijke wijze aangewakkerd.

Fruit bevat een grote hoeveelheid fructose.

Simpel gezegd, vergeleken met glucose, kunnen de verschillende effecten van fructose op het energieregulatiesysteem een ​​verhoogde calorie -inname veroorzaken en uiteindelijk gewichtstoename en obesitas veroorzaken tijdens langdurige consumptie van een hoog fruitsuiker dieet.

2

Verhoog het risico op leverlever

Fruit en glucosestroop zijn samengesteld uit glucose en fructose. Risico op leverlever.Een studie gepubliceerd in voedingsbladen toont aan dat degenen die minstens één kop fruit bevattende en carpendranken per dag drinken, een risico hebben op niet -alcoholische leververlever dan degenen die geen drankjes drinken.Veel onderzoeksbewijs tonen ook aan dat de inname van fructosestroop niet alleen het risico op niet -alcoholische leverlever (NAFLD) zal verhogen, maar ook het risico op niet -alcoholische vette hepatitis (NASH) verhoogt.

3

Verhoog het risico op diabetes type 2

De impact van fructose en glucose op de bloedsuiker is anders. Een deel van de fruitsuiker kan worden omgezet.

Met andere woorden, de impact van het metabolisme in het lichaam op het lichaam heeft weinig effect op de bloedsuikerspiegel en de impact van fructosestroop met hogere fruitsuiker op de bloedsuiker zal niet groot zijn.Maar het probleem is dat de inname van overmatige fruitsuiker de belangrijkste oorzaak is van accumulatie van levervet, die insulineresistentie kan veroorzaken en het risico op diabetes kan vergroten.

4

Verhoog het risico op abnormale bloedlipiden

Studies hebben aangetoond dat de inname met hoge fruit suiker het totale plasma -cholesterolgehalte van gezonde personen en diabetespatiënten kan verhogen.

5

Verhoog het risico op jicht

Op dit moment toont sterk bewijs aan dat het metabolisme van fructose in de lever de productie van urinezuur zal induceren door ATP -afbraak tot AMP (urinezuur voorste lichaam) te verhogen, waardoor het risico op jicht toeneemt.

Sinds de introductie van fructose -siroop in 1967 is de consumptie van fructose in de Verenigde Staten aanzienlijk toegenomen en is de consumptie van fructosestroop consistent met de toename van de toename van de prevalentie van de Amerikaanse jicht.

6

Schade aan de tanden

Wat betreft het probleem van “suiker” dat tandcariës veroorzaakt, is fructosestroop geen uitzondering.Dierexperimenten hebben aangetoond dat zowel sucrose- als fruitglucosestroop tandheelkundige cariës kan veroorzaken.De glucose en fructose in fructosestroop zijn beide monosachariden. het erts.

In vergelijking met sucrose is het vermogen van fruitglucose echter relatief zwak en is het vermogen om te voorkomen in sloot cariës relatief duidelijk.

Vermijd overmatige inname

Probeer dit te doen

Momenteel wordt de toepassing van fructosestroop zeer veel gebruikt in de voedingsindustrie. .

Als u wilt onderscheiden of er fruit en mooie siroop is, is een betrouwbaardere manier om rechtstreeks naar de ingrediëntentafel op de voedselverpakking te kijken. is gerangschikt in de ingrediënten in de ingrediënten. De tabel is relatief geavanceerd, wat aangeeft dat de inhoud hoog is en dat u zorgvuldig moet kiezen.

Figuur: E -Comperce -platform

Hoewel het voedsel dat fructosestroop bevat, zoet en heerlijk is, wordt het rustig je “gezonde moordenaar”, waardoor je dikke figuren kunt eten, slechte lever kunnen vernietigen, de bloedsuiker kunnen vernietigen, het urinezuur kunnen verhogen en je tanden kunnen beschadigen.Wanneer u voedsel koopt, moet u naar de ingrediënten kijken. Af en toe is het goed om het te eten, maar het is niet kosteneffectief om het vaak te eten.

referenties

[1] GB/T 20882.4-2021, De kwaliteitsvereisten van zetmeelsuiker deel 4: fruitige en portom-siroop [s].

[2] Yi Yi, Li Yi, Wu Yandong, et al. Het absorptiemetabolisme van fruit- en glucan-siroop en de impact ervan op gezondheid [J]. J.CNKI .SPKJ.2018.05.011.

[3] Angelopoulos TJ, Lowndes J, Zukley L, Melanson KJ, Nguyen V, Huffman A, Rippe JM. -1245S. DOI: 10.3945/JN.108.098194.

[4] Schaefer EJ, Gleason JA, Dansinger ML. Voedingsfructose en glucosedifferentiaal beïnvloeden lipide- en glucosehomeostase.

[5] Jensen T, Abdelmalek MF, Sullivan S, Nadeau KJ, Green M, Roncal C, Nakagawa T, Kuwabara M, Sato Y, Kang DH, Tolan DR, Sanchez-Lozada LG, Rosen Hr, Lanaspa MA, D Iehl Am Am ​​Am ​​Am ​​Am ​​Am ​​Am , Johnson RJ. Fructose and Sugar: een belangrijke bemiddelaar van niet-alcoholische leververvetting.

[6] Rho, Young Hee et al. “De epidemiologie van urinezuur en fructose.

[7] Xiao Tianming, Xia Wenwei. Gaoganose Corn Syrup Research on Caries [J].

Auteur: Xue Qingxin geregistreerde voedingsdeskundige